Har det uppstått en läcka eller annan skada i ett rör eller en ledning i din fastighet? Då är det på tiden att du så snart som möjligt kontaktar en rörläggare. En rörläggare har besittning av ett yrkesbevis vilket gör de behöriga till att syssla med rör och fixa läckage som kommit att uppstå. Att byta ut gamla och slitna rör samt att pyssla med fjärrvärme är också det vanligt förekommande arbetsuppgifter och varje dag ställs en rörläggare inför nya utmaningar. Har det uppstått en vattenläcka är det främsta tipset att kalla in en rörläggare, och för att vara säker på att detta är ett seriöst företag är det ett gott tips att efterfråga ett yrkesbevis. 

Professionell rörläggare 

En rörläggares arbetsdag varierar stort och uppgifterna som en rörläggare sysslar med är många. Rörläggaren rycker främst ut när det kommit att uppstå en oväntad läckan i ett rör och ser till att ledningen grävs fram och läckan kan därefter lagas. Detta är det primära jobbet som en rörläggare har men de arbetar även med andra uppgifter som att byta ut ledningar och rör som är i behov utav att rustas upp samt att de dagligen pysslar med fjärrvärme och de tillhörande gasledningarna och ser till att dessa fungerar. En rörläggare arbetar vanligt förekommande i team med andra yrkesgrupper för att säkerställa att deras kunder får den hjälp som de är i behov av. Med hjälp av avancerad teknik och utrustning genomför en rörläggare mätningar för att lokalisera exempelvis en vattenläcka för att därefter kunna laga denna på ett tidseffektivt sätt. Att vara verksam och arbeta som rörläggare och med rörläggeri är ett mycket varierande arbete, och en arbetsdag är inte någon annan dag lik. Det är mycket viktigt att personen som arbetar med rörläggeri uppfyller de samtliga ställda kraven på denna yrkesgrupp. Läckade rör

Behörig inom rörläggeri 

Har du en idé om att det kanske är dags att utbilda dig till rörläggare? Att få vara verksam som rörläggare innebär att personen i fråga uppfyller de ställda krav som finns för att så arbeta med rör och ledningar. Till att börja med så har en person som är yrkesverksam som rörläggare genomgått en utbildning inom anläggningsarbetare. Detta går att läsa sig till på gymnasiet på programmet Bygg-och anläggningsprogram med en inriktning mot mark och anläggning. Motsvarande utbildning finns hos bland annat yrkeshögskolan samt arbetsförmedlingen. Efter avlagd utbildning med godkända betyg är det dags för dig att ansöka om en anställning som lärling hos ett företag under drygt två och ett halvt år. När lärlingsperioden är avlagd kan du genomgå ett yrkesteoretiskt prov och vid godkända resultat erhålls du ett yrkesbevis. Enbart personer som uppfyller samtliga av dessa krav och har ett yrkesbevis att visa upp har rätten att arbeta som rörläggare. 

Categories: