Om du planerar att lägga om dina golv finns det många alternativ som är fullt möjliga att lägga själv, utan någon vidare kunskap eller erfarenhet inom golvläggning. Klassiska klickgolv av olika sorter är praktiskt taget tillverkade för att kunna läggas av nybörjare. 

Förberedelser 

Innan du sätter igång och lägger om ditt golv bör du tänka igenom arbetet noggrant ihop med golvslipningstockholmslän.se. Välj ett passande golv som är trevligt att gå på och vackert att titta på. Vilket golv du väljer kommer påverka intrycket av hela rummet. Ha det i åtanke när du väljer golv. När det kommer till underlaget där du lägger ditt nya golv är det viktigast att det är platt, torrt och friskt. Om ditt underlag har dessa förutsättningar bör du inte ha några problem med att lägga på ditt nya golv. 

Lägg ditt nya golv på ditt gamla 

Om ditt befintliga golv är helt och stabilt finns det inte heller någon direkt anledning för att riva upp det när du ska lägga ditt nya golv. Låt det ligga kvar istället och lägg ditt nya golv uppepå ditt gamla. Du sparar på så sätt både pengar och tid genom att slippa en stor del av arbetsbördan. Om ditt underlag är av massivt trä bör du se upp för så kallade åsar. Gamla massiva trägolv brukar ofta slitas ojämnt vilket bildar åsar. Att lägga ett klickgolv på dessa åsar är inte att rekommendera eftersom det inte är en platt yta. I det fallet kan du behöva slipa eller hyvla ner ditt massiva trägolv för att skapa en plan yta att lägga ditt nya golv på. Kom även ihåg att du kan komma att behöva ta bort material som kan suga fukt, som exempelvis heltäckningsmatta eller nålfilt. Innan du lägger på ditt nya golv rekommenderas det att lägga ut ett mellanlägg. Det är en slags stegljudsisolering som minimerar risken för att golvet knarrar när du går på det och det minimerar dessutom golvets ojämnheter. 

Lägga klickgolv 

Nu kan du lägga ditt nya klickgolv! Även om klickgolv är relativt lätt att lägga bör du ta god tid på dig om du ska lägga golv för första gången. Läs igenom instruktionerna noggrant innan du sätter igång och arbeta systematiskt. Räkna med att det kommer ta längre tid än vad du beräknar för- så slipper du stå och stressa för att hinna klart innan deadline. Om rummet du ska lägga golv i är avlångt är det bäst att lägga golvet i den riktning golvet går åt. På så sätt skapar golvet ett naturligt flow i rummet vilket bidrar till harmoni och en känsla av lugn. 

Categories: