Att renovera ett hus är ett stort projekt som kräver planering, kunskap och engagemang. Renoveringsprojektet kan dessutom se annorlunda ut beroende på vilken typ av byggnad som ska renoveras, samt om hela huset ska fixas upp eller endast en del. För att det ska bli lättare för dig som ska renovera kommer här några tips på hur du bör gå till väga. 

Planera 

Du som har läst om renovering och inredning tidigare känner antagligen till att det första du måste göra är planeringen för taktvätt & fasad. Detta beror på att planeringen ger dig en tydlig bild över allt som ska göras, samtidigt som det minskar riskerna för överraskningar som kan uppstå. När du planerar bör du bland annat tänka på dessa saker:  

  • Husets skick. Hur ser huset du ska renovera ut? Måste hela huset renoveras eller endast en viss del? 
  • Skapa en budget. Har du tillräckligt med pengar för allt du behöver renovera? Eller måste du ansöka om ett lån? När du skapar budgeten, det bör då även finnas ett belopp i ekonomisk buffert som du kan använda för oförutsedda kostnader. 
  • Krävs det bygglov? I fristående villor och hus behövs inget bygglov så länge det endast är inre renoveringar som ska göras. Men ska du renovera utsidan av huset, eller om du ska göra någon typ av tillbyggnad behöver du bygglov. Kom ihåg att det kan ta tid innan du får bygglov, så ansök om det i god tid. 

Anlita hantverkare 

Om du ska anlita hantverkare bör du börja leta efter den rätta i god tid. Ett tips är att du ber om offerter från flera olika hantverkare för att hitta den som förstår sig på dina önskemål och passar budgeten. Men ta även en titt om det finns någon del av renoveringen du klarar av att göra själv. På så sätt kan du spara lite pengar.  

Anlita renoveringsarkitekt 

Det är inte alltid lätt att föreställa sig hur resultatet kommer bli vid en renovering. Det kan även vara svårt att planera rätt när det finns många ytor att ha i tanken. Ett tips är att anlita en renoveringsarkitekt. De har erfarenheten av att tänka på allt utrymme som finns och hur det kan användas på bästa sätt. 

Rätt ordning 

När du planerat allting inför renoveringen och anlitat hantverkare är det dags att starta. Det händer att man gärna vill börja med flera saker samtidigt. Men för att allting ska gå rätt till rekommenderas det att du renoverar i den rätta ordningen. Skriv gärna ner vad som bör göras först och se till att börja med detta. Markera även vad du kan göra själv och vilka projekt hantverkaren ska göra. 

Detta är den ordning som bör följas: 

  • Taket. 
  • Grunden. 
  • Husfasad och fönster. 
  • Våtrum, alltså badrum, tvättstuga och så vidare. 
  • Sist men inte minst, resten av huset. 
Categories: