Många människor drömmer om att få renovera sitt kök och egentligen är det inte så konstigt. Köket sägs vara hemmets hjärta och det är här som man spenderar tid med vänner eller familj. Det är här maten lagas och det är här man kokar sin första kopp kaffe på morgonen. Med en köksrenovering kan du få det kök som du alltid har drömt om.

Även om det är mer än härligt att fantisera om sitt drömkök så är en köksrenovering oftast ett mycket stort projekt som kräver en hel del pengar. Det vanligaste är att man väljer att ta ett renoveringslån för att få råd med alla utgifter och kostnader som köksrenoveringen för med sig. Vissa kan inte ta lån och behöver således avstå från att renovera för tillfället. Det är naturligtvis väldigt tråkigt, men det finns sätt att gå tillväga för att få ett markant billigare pris och ändå få en stor förändring i köket.

Bästa spartipsen för köksrenoveringen

Vad är det då som du kan göra för att sänka utgifterna och ha råd med den köksrenovering du verkligen vill ha? Här nedan har vi samlat de bästa knepen för att spara in på slantarna när du ska bygga om.

Planera arbetet

Om du inte planerat renoveringen är det lätt att kostnaderna skenar iväg. Har du en mycket tajt budget skriver du upp de viktigaste arbetsmomenten först, alltså de som har störst betydelse för dig. På så sätt prioriterar du det som faktiskt är avgörande istället för att slösa bort massa pengar för att du handlar på impuls.

Hyr eller låna verktyg

Många blir förvånade när de ska köpa verktyg för första gången och inser hur höga belopp det faktiskt handlar om. Vid en köksrenovering kommer du att vara i behov av många olika verktyg men det är antagligen verktyg som du aldrig kommer använda mer än en gång. Hör dig för i din bekantskapskrets och se om det finns någon som kan låna ut de verktyg du behöver. Att hyra är också ett riktigt bra alternativ.

Utför renoveringen själv

Det största sparandet hittar du dock i att utföra mycket av renoveringen på egen hand. Att anlita en hantverkare kan vara en dyr historia även om du har ROT-avdraget att använda dig av. Titta på vad det är för moment som du faktiskt klarar av själv. Det kan till exempelvis handla om att du skruvar upp och sätter fast den nya inredningen själv, slår bort gammalt och sätter nytt kakel eller att du målar om på egen hand. När det kommer till VVS och el-arbeten krävs dock alltid en hantverkare.

Categories: