En badrumsrenovering är något som står högt på önskelistan hos många husägare. Något som ofta blir en stor utgiftspost är kaklet. Att anlita en plattsättare och köpa kakel kan helt enkelt bli ganska dyrt. Många anser att det är ett område man kan spara in pengar på, medan andra tycker att kaklet inte är något man bör kompromissa med.
Vad kostar en plattsättare?
Det är svårt att å rak arm säga vad en plattsättare skulle kosta för att lägga kakel för just din badrumsrenovering. Generellt kan man säga att det brukar bli lite dyrare än att anlita till exempel en elektriker eller en rörmokare. Inte för plattsättarens timpenning nödvändigtvis skulle vara högre – utan för materialkostnaderna.
För ett badrum på 10 kvadratmeter kosta mellan 60 000 och 70 000 kronor med “standardkakel”. Då räknar vi med ett pris på ungefär 500 kronor i timmen för plattsättarens tid, att jobbet tar mellan 60 och 75 timmar och att kakel eller klinkers kostar ca 300 kronor per kvadratmeter.
Att icke förglömma är ROT-avdraget, som skulle innebära att omkring 9 500 – 10 500 kronor skulle dras av från fakturan. Dvs. 30 % av arbetskostnaden.
Storleken på kaklet
En faktor i hur lång tid det tar att lägga kaklet är dess storlek, vilket kraftigt påverkar priset. Att kakla plattor av standardstorlek går betydligt fortare än att lägga många pyttesmå plattor.
Vad kostar kakel?
Ovan räknade vi med kakel på 300 kronor per kvadratmeter. Det här är dock något som kan variera väldigt mycket. Håller du utkik efter kampanjer kan du hitta kvalitativt kakel till ett betydligt lägre pris än så för din badrumsrenovering. Dessutom finns det idag budgetalternativ som ändå kan anses hålla god kvalitet, till kanske hälften av vårt prisexempel.
Plattsättarens materialkostnader, som du får på fakturan, kommer dock inte syfta enbart på själva kaklet. Denne kommer att använda till exempel flytspackel, tätskikt, fog och fix vilket adderar till materialkostnaderna och det sammanlagda priset för din badrumsrenovering.
Kan man lägga det själv?
Många gör gärna så mycket som möjligt själv till sin badrumsrenovering. Om kakel är ett sådant moment är upp till var och en att avgöra. Om du inte är helt säker på vad du gör, bör det avrådas från att göra det själv. Det gäller att vara mycket noggrann, och om fuktskador skulle uppstå senare lär det bli svårt att få ut pengar – givet att arbetet inte är fackmannamässigt utfört.
Dessutom finns regler som säger att den som utför tätskiktsarbeten i våtrum ska vara anställd i ett behörigt bolag samt inneha en personlig legitimation.
Snabba tips
Här följer ett par snabba tips som kan hjälpa dig att bli nöjd med kaklet under din badrumsrenovering.
- Bolla tankar med plattsättare eller någon annan som har lång erfarenhet av kakel.
- Välj en tidlös design om du vill undvika att badrummet ser daterat ut om några år. Att välja det trendigaste kan vara riskabelt.
- Bestäm dig för om du ska ha kakel i hela badrummet, eller bara där det rinner vatten. Att välja hela badrummet tycker många är finare, men det innebär också att din badrumsrenovering kommer att bli dyrare.